Πώς να βουρτσίζω τα δόντια του μωρού μου;

How on earth do I brush my infant's or toddler's teeth??? | Pure Smiles  South Bay, Redondo Beach

Είναι αλήθεια πως στις μικρές ηλικίες το βούρτσισμα των δοντιών δεν γίνεται τόσο σχολαστικά όσο θα έπρεπε. Γονείς και παιδιά δεν έχουν την υπομονή, ενώ τα μικρά αδυνατούν να μιμηθούν τη διαδικασία με ακρίβεια.

Έτσι αρχικά καλείται ο γονιός να βουρτσίσει τα δόντια του παιδιού του. Πώς;

Ο καλύτερος τρόπος και ο πιο εύκολος είναι να καθίσετε απέναντι από τον καθρέπτη, να βάλετε το παιδί στα πόδια σας και να βουρτσίσετε τα δόντια του με τις ίδιες κινήσεις, που θα κάνατε στον εαυτό σας. Εάν το παιδί προσπαθεί να αποφύγει το βούρτσισμα και κουνάει το κεφάλι του, μπορείτε να του πιάσετε το μέτωπο με το ελεύθερο χέρι, ώστε να αποφύγετε κάποιον τραυματισμό.

Επιλέξτε μικρή οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες, κατάλληλη για το παιδί σας. Απαλά τρίψτε τα δόντια του παιδιού και με γρήγορες κινήσεις κάνετε πάνω-κάτω την οδοντόβουρτσα, πριν αρχίσει να διαμαρτύρεται.

Το καλύτερο είναι να πλένετε τα δόντια του δύο φορές την ημέρα. Όταν ξυπνήσει και πριν το πρωινό του και το βράδυ, ύστερα από το γάλα πριν πέσει για ύπνο. Οι περισσότεροι γονείς βουρτσίζουν τα δόντια στο βραδινό μπάνιο και μετά αφήνουν τα παιδιά να ξαπλώσουν και να πιουν γάλα στο κρεβάτι. Έτσι, όμως, μένουν πολλά υπολείμματα γάλακτος στα δόντια και είναι σαν να μην τα έχετε βουρτσίσει.

Μετατρέψτε το βούρτσισμα των δοντιών σε παιχνίδι, όπως όταν θέλετε να το κάνετε να φάει το φαγητό του κι εκείνο αρνείται. Δεν πρέπει με τη βία να το υποχρεώσετε να πλένει τα δόντια του, γιατί τότε δεν θα έχετε αποτέλεσμα. Επιβραβεύστε το, όταν θα το κάνει χωρίς γκρίνια.

Μην χρησιμοποιείτε πολλή οδοντόκρεμα και πάντοτε να προτιμάτε εκείνες, που είναι για παιδιά, γιατί περιέχουν λιγότερο φθόριο. Επίσης με τη συγκεκριμένη οδοντόκρεμα δεν είναι απαραίτητο να ξεπλύνει το στόμα του, χωρίς να την καταπιεί. (Είναι πολύ δύσκολο σε αυτές τις ηλικίες)

Μέχρι την ηλικία των επτά ετών, καλό θα ήταν να βουρτσίζετε εσείς τα δόντια των παιδιών σας. Σταδιακά, μάλιστα, θα δίνετε περισσότερη βάση στη λεπτομέρεια και θα γίνεστε πιο σχολαστικοί.